fbpx

Plåtbröd och smugglarhistorier

Det åländska konceptet som erbjuder plåtbröd och historier om smugglaren Algoth Niska.

Smugglarkungen Algoth Niska

Algot Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954. Förbudslagen, 1912–1932 orsakade intensiv spritsmuggling i Finland. Algoth Niska stod i spetsen och hade kunder även i Tyskland och Sverige. Spritsmugglingen förde ut honom på fartfyllda resor, stormiga havsfärder och flykt från tullbåtarna.

”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar. Fastän förbudslagen senare avskaffades och spritsmugglingen inte längre var lönsam nådde Niskas karriär som smugglare ännu inte sitt slut – ett möte med en judisk pälshandlare startade Niskas nya karriär som människosmugglare. Under de följande åren hjälpte Niska 150 judar fly.

Plåtbröd

Pub Niska serverar Plåtbröd, ”pizza på åländskt vis”, av råvaror som så långt som möjligt är närproducerade. Vi använder endast ägg från frigående hönor. 

Den första Pub Niska-restaurangen öppnades i Västra hamnen i Mariehamn på Åland och befinner sig nu i Sjökvarteret i Östra hamnen. Förutom i Mariehamn finns Pub Niska bl.a. i Åbo, Helsingfors och Ekenäs.

Menyn ­består av plåtbröd och sallader som alla är gjorda i äkta skärgådsstil. Inredningen i hamnsjåarstil i Pub Niska- restaurangerna har planerats och byggts av den åländska hantverkaren Sture Ahlström.

Mästerkock med passion för pizza

Michael Björklund, som skapat Pub Niska-konceptet, fungerar sedan 2007 som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner. Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige. Björklund är även känd från TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och Strandhugg. Björklunds intresse för lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till ”vanliga” pizzor. Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.