fbpx

Peltileipää ja salakuljetustarinoita

Ahvenanmaalainen konsepti, joka tarjoaa peltileipää sekä tarinoita salakuljettaja Algoth Niskasta.

Salakuljettajakuningas Algoth Niska

Algot Niska eli ja toimi vuosina 1888 – 1954. Suomessa Kieltolaki 1919-1932 johti intensiiviseen viinan salakuljetukseen. Algoth Niska oli salakuljetuksen eturintamassa ja asiakkaita löytyi jopa Saksasta ja Ruotsista saakka. Viinan salakuljetus vei hänet myrskyisille seikkailumatkoille merille ja usein hän joutui myös pakenemaan tulliveneitä.

 

”Agi”, kuten häntä kutsuttiin, oli seikkailija, joka rakasti uusia haasteita. Kun Kieltolaki myöhemmin lakkautettiin, viinan salakuljetus ei enää ollut kannattavaa. Niskan salakuljettajan ura ei kuitenkaan vielä päättynyt, sillä tapaaminen juutalaisen turkiskauppiaan kanssa oli Niskalle uuden uran alku – ihmisten salakuljettajana. Seuraavina vuosina Niska auttoikin 150 juutalaista pakenemaan.

Peltileipää

Pub Niska tarjoaa Peltileipää, eli ”pizzaa ahvenanmaalaisittain”. Pyrimme käyttämään korkealaatuisia lähellä tuotettuja raaka-aineita. Käytämme ainoastaan vapaan kanan munia.

Ensimmäinen Pub Niska ravintola avattiin Maarianhaminan länsisatamassa Ahvenanmaalla. Nykyään ravintola sijaitsee itäsataman Sjökvarteretissa. Pub Niska löytyy myöskin mm. Turusta, Helsingistä sekä Tammisaaresta. Menu koostuu peltileivistä ja salaateista – aitoon saaristolaistyyliin. Kaikkien Pub Niska ravintoloiden merimieshenkinen sisustus on ahvenanmaalaisen käsityöläisen Sture Ahlströmin suunnittelema ja toteuttama.

Mestarikokki – intohimona pizzaa

Pub Niska-konseptin luonut Michael Björklund on toiminut vuodesta 2007 Uuden Pohjoismaisen Ruoan lähettiläänä. Projektissa pyritään saamaan ihmisiä inspiroitumaan pohjoismaisista ​​ruoanvalmistusperinteistä. Björklund on nimitetty Vuoden Kokiksi sekä Suomessa että Ruotsissa. Hänet tunnetaan myös televisio-ohjelmista Strömsö, Mat så in i Norden ja Strandhugget. Björklundin kiinnostus paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin innoitti häntä tarjoamaan vaihtoehdon ”tavallisille” pizzoille. Tästä ideasta syntyivät omaperäiset peltileivät, joita valmistettiin ahvenanmaalaisista raaka-aineista, ja joita tarjoiltiin pienessä tunnelmallisessa ravintolatilassa.